Samira Akbari

Scheiden is als het ontvlechten van een ‘relatievlecht’. Dat dient zorgvuldig en met oog voor detail te gebeuren, om te voorkomen dat de vlecht verandert in een warrige en rommelige knoop. Mijn naam is Samira Akbari en als mediator en jurist help ik sinds 2014 mensen tijdens hun echtscheidingsproces. Samen behandelen we de financiële en juridische zaken, maar tegelijk biedt mediation de ruimte om méér te bespreken dan alleen de cijfertjes. Door onder leiding van een mediator in gesprek te gaan, begrijpen cliënten elkaar vaak na lange tijd weer écht. Ze voelen zich gehoord en gezien en krijgen weer ruimte om helder na te denken. Zodoende kunnen ze hun huwelijk op een passende manier en met goede afspraken waardig afsluiten. 

Mijn passie voor het vak werd al gedurende mijn rechtenstudie tot leven gewekt, toen ik tijdens mijn stage in aanraking kwam met mediation. Toen ik mijn stagebegeleidster bezig zag, werd mij duidelijk wat de kracht en impact van mediation kan zijn. Mensen die elkaar bij binnenkomst nog niet wilden aankijken, gingen na afloop lachend de deur uit. Die ervaring leidde ertoe dat ik mij ben gaan specialiseren in het vak van mediator.

Mijn analytische instelling, juridische achtergrond en kennis en ervaring als mediator maken dat ik mijn cliënten van A tot Z kan begeleiden tijdens hun echtscheidingsproces. Ik breng structuur en overzicht aan en help bij het maken van financiële en juridische keuzes. Zo kan ik bijvoorbeeld vermogensopstellingen maken en de alimentatie berekenen. Ik zorg er altijd voor dat mijn juridische en financiële kennis up-to-date is. Uit evaluaties van oud-cliënten komt naar voren dat mensen mijn werkwijze als zeer prettig ervaren, omdat ik aandacht besteed aan de mensen zelf. Ik bied graag een luisterend oor, zonder enig oordeel. Collega-mediators omschrijven mij onder meer als empathisch, assertief, analytisch, warm, begripvol, eerlijk en integer.

Wanneer er kinderen betrokken zijn bij de echtscheiding, dan spelen zij voor mij een belangrijke rol. Voor de toekomst van de kinderen is het van groot belang dat ouders ook na de scheiding een band onderhouden. Het ouderschap is immers een taak voor het leven, zeg ik regelmatig. Tijdens de scheiding zorg ik dat ouders voldoende begeleiding krijgen, veelal door praktische tips te delen. Wat kan je bijvoorbeeld beter wel en niet zeggen tegen een kind dat allerlei vragen heeft over de scheiding van papa en mama? En hoe zorg je ervoor dat kinderen niet in een loyaliteitsconflict komen? Op die manier probeer ik eraan bij te dragen dat de impact voor de kinderen zoveel mogelijk beperkt wordt.

Ik ben geboren in Afghanistan en getogen in Nederland. Dankzij die achtergrond heb ik kennis en ervaring in huis met betrekking tot interculturele conflicten en mediation. In die situaties verschillen de betrokken partijen van afkomst en cultuur. Die interculturele aspecten kunnen een belangrijke rol spelen in het conflict, maar ook in de oplossing. Soms werk ik in dit soort gevallen met een tolk, maar omdat ik vloeiend Engels, Duits en Farsi (Dari) spreek, is dit vaak niet nodig. 

Mediation bij echtscheiding is een efficiënt, informeel en laagdrempelig middel om een van de moeilijkste periodes in het leven te overbruggen. Het einde van een huwelijk leidt vaak tot een bittere nasmaak bij alle betrokkenen, maar mediation biedt de kans om die nasmaak zoveel mogelijk te verzachten. Mag ik ook u daarbij helpen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

×